Mogućnosti zaštite, istraživanja i interpretacije arhivskog gradiva na primjeru opernih plakata Kazališta Verdi iz Državnog arhiva u Zadru - Burić Ćenan, Katica; Vukić, Katarina (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
U radu se predstavlja baza podataka o Kazalištu Verdi (Teatro Nuovo / Teatro Verdi)1 u Zadru koja je nastala u sklopu interdisciplinarnog projekta Teatro Nuovo / Teatro Verdi: znanstveno-popularni projekt rekonstrukcije djelovanja drugog zadarskog opernog kazališta prema sačuvanim opernim plakatima (IP-UNIZD-2021-01). Riječ je o rekonstrukciji i predstavljanju djelovanja jednoga povijesnog kazališta u Hrvatskoj, s fokusom na mogućnostima koje ovakva baza podataka donosi u području zaštite, istraživanja i interpretiranja specifičnoga arhivskog gradiva – opernih plakata. Dotičući se povijesti plakata i početaka istraživanja kazališnih plakata u Hrvatskoj, pokušava se odgovoriti na pitanje u kojoj mjeri ovakav način prikazivanja arhivskog gradiva i podataka unaprjeđuje predstavljanje, zaštitu i dostupnost ove vrste gradiva, odnosno, koji su njezini dometi u kontekstu interpretacije sadržaja. Integracijom bibliografskih podataka o plakatima, digitaliziranih inačica i teatrografskih podataka u jedinstvenu bazu podataka koju je moguće pretraživati na vizualno pristupačnom sučelju, prema parametrima relevantnim za muzikološka, teatrografska i kulturološka istraživanja, dobivena je platforma koja omogućuje rekonstrukciju dijela opernog repertoara i djelovanja Kazališta Verdi te potiče druga istraživanja i nove mogućnosti interpretacije gradiva.