Opis stare i rijetke građe prema Međunarodnome standardnom bibliografskom opisu pojavnog oblika (ISBDM) - Willer, Mirna; Tomić, Marijana; Katić, Tinka (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
U radu se prvo opisuje struktura i temeljna svojstva novog standarda ISBDM: Međunarodni standardni bibliografski opis pojavnog oblika (ISBD for Manifestation). ISBDM nije preradba, tj. evolucija ISBD-a, već zaseban novi standard, izvedenica koja se temelji na kodiranju elemenata ISBD-a sukladno novoj tehnološkoj okolini povezanih otvorenih podataka ugrađenoj u konceptualni model IFLA-in knjižnični referentni model (IFLA Library Reference Model), čija je primjena. ISBDM kao takav pretpostavlja novu paradigmu bibliografskog opisa. Nakon što se čitatelja uputilo u temeljna svojstva stare i rijetke građe te zahtjeve njezinih korisnika što odražava bibliografski opis, u svrhu istraživanja primjene odredbi ISBDM-a na opis ove vrste građe donose se četiri primjera s detaljnim objašnjenjima. U zaključku se navodi primjenjivost ovoga novog standarda na opis stare i rijetke građe.