Škrtac u redateljskoj vizuri Olivera Frljića – problematika (re)afirmacije društvene funkcije kazališta - Gospić Županović, Ana (Molière u hrvatskoj kulturi, 2024)
Različita, pa i eksperimentalna uprizorenja Molièrea kao svjetskog klasika konstantan su repertoarni izbor mnogih kazališta u Europi, pa i u Hrvatskoj, posebno nacionalnih kuća. U ovom se radu, polazeći od poznate tradicije redateljskih čitanja ili preinaka kojima su najpoznatija Molièreova djela dovođena u različite kontekste i adaptirana, prikazuje i analizira predstava Škrtac u režiji i dramaturškoj obradi Olivera Frljića izvedena 2009. godine u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka. S obzirom na osnovne elemente predstave istražuju se načini i modaliteti autorske rekontekstualizacije tog klasičnog teksta, što nastaju u slijedu tradicije radikalnijih političkih čitanja i adaptacija Molièrea u suvremeni kontekst, a estetski na tragu Brechtovih modusa epizacije i u kontekstu problematike re(afirmacije) društvene funkcije kazališta.