Još o početcima kršćanstva u Dalmaciji temeljem sučeljavanja književnih izvora i arheoloških spomenika - Cuscito, Giuseppe (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
Legenda o Sv. Domniju (Dujmu, Duji) kao učeniku Sv. Petra, koja se po prvi put pojavila između 10. i 11. stoljeća, ne može više svojim sadržajem odolijevati zahtjevima moderne povjesničarske kritike, niti može potvrditi pretpostavku o apostolskom podrijetlu salonitanske Crkve. No zato je, nadilazeći pobožne i kasne tradicije iznjedrene ponajprije u svrhu naglašavanja prestiža vlastite Crkve, posljednjih desetljeća u znanstvenim krugovima zamjetno nastojanje po kojem se problem razrješava kritičkim pristupom, oslanjajući se ponajprije na vrlo znakovite arheološke i epigrafičke dokaze koji su od kraja 19. stoljeća izašli na svjetlo dana.