Ranokršćanski češalj iz Mirina (Omišalj, otok Krk) - Čaušević-Bully, Morana; Bully, Sébastien (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
„Mirinski češalj” predstavlja jedan od značajnijih kasnoantičkih, odnosno ranokršćanskih arheoloških nalaza s područja Kvarnera. Radi se o predmetu izrađenom od bjelokosti, ukrašenom s obje strane prikazima Kristovih čuda. Pronađen je 2017. g. prilikom arheoloških istraživanja vršenim na području kasnoantičkog rezidencijalnog i gospodarskog sklopa poznatom pod nazivom „troapsidalna crkva”, smještenom u neposrednoj blizini crkve na Mirinama. Usporedbom stratigrafskih, stilskih i arheometrijskih podataka, predmet se može datirati u razdoblje od druge polovice 4. do početka 5. stoljeća. Češalj predstavlja predmet usko vezan uz doktrinarno učenje koje nas upućuje na katehezu, što se da naslutiti iz pomnog izbora prikazanaih čuda euharistijske i krstioničke konotacije. Češalj je bio vjerojatno rabljen u liturgijske svrhe, korišten od strane svećenstva koje je možda obitavalo upravo u sklopu gdje je i pronađen.