Biskupske munificijencije u suton Ravenskog egzarhata. Zapis biskupa Ivana V. u bazilici Sant’Apollinare in Classe (god. 731.) - Novara, Paola (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
Počevši od nadbiskupa Ivana V., ravenski su prelati kao mjesto ukopa odabrali izvangradsku baziliku Sant’Apollinare in Classe, a takva praksa pokapanja trajala je najmanje do 9. stoljeća. Grobnice su ponovno poprimale izgled antičkih sarkofaga, a nalazile su se na istaknutim mjestima u sklopu crkvenog dvorišta, nastojeći imitirati vatikanski Paradisum (atrij crkve Sv. Petra u Vatikanu). Točan raspored sarkofaga zabilježen je na ilustraciji te građevine, a sama ilustracija nastala je prije velikih radova izvedenih u 18. stoljeću. Pored svakoga sarkofaga nalazio se i natpis koji je označavao ime ukopanog biskupa. Samo se jedan dio ukopâ zadržao do danas, kao i ploča s imenom nadbiskupa koja je postavljena na lijevom zidu građevine, u neposrednoj blizini sarkofaga s ostatcima samoga naručitelja Ivana V. Mlađeg. Ploča je datirana godinom 731., a bila je postavljena u svrhu identificiranja mjesta grobnice. S druge strane, ona istodobno služi kao zapis o donaciji posjeda koji je biskup darovao monasima što su boravili uz crkvu Sant’Apollinare. Ploča nije detaljnije proučavana, pa će iz tog razloga ovaj tekst pokušati nadopuniti taj nedostatak.