Tajni život Salone u 7. i 8. stoljeću - Džino, Danijel (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
U radu se analiziraju dostupna materijalna i pisana vrela koja svjedoče o životu Salone, antičke prijestolnice Dalmacije, u 7. i 8. stoljeću. Postojeće mišljenje znanstvenika koji se bave ovom tematikom, s nekoliko izuzetaka, prihvaća da su Salonu zauzeli Slaveni i Avari prije sredine 7. stoljeća, vjerojatno tijekom 620.-ih ili 630.-ih. Nedostatak dokaza o nasilnom kraju grada omogućio je drugačije pristupe u radovima Rapanića, Goldsteina, Budaka i autora ovoga rada koji se slažu da Salona nije završila nasilno, već da je grad vremenom napušten. Ovaj rad potkrjepljuje stav da Salona nije zauzeta u 7. stoljeću, i da je postojala neka vrsta nastanjenosti do 8. stoljeća, otvarajući mogućnost da se u 8. stoljeću doista dogodilo nešto što je prekinulo kontinuitet života unutar gradskih zidina.