Riječi i monogrami uklesani u kamenu nekih ranokršćanskih ograda svetištâ - Chevalier, Pascale (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
Ranosrednjovjekovni epigrafski običaj kojim se »izražavaju« arhitravi visokih ograda svetištâ (pergola) potječe iz rijetke tradicije urezivanja natpisa na ranokršćanskim ogradama svetištâ. Ovaj članak obrađuje kako pisane spomenike izražene u obliku monograma i urezane u trenutku narudžbe, tako i natpise urezane neposredno prije postavljanja unaprijed pripremljenih i skulpturom ukrašenih elemenata ograda svetištâ. Odabrani elementi dijelom odražavaju doseg i raznolikost poruka koje se njima prenose, no istovremeno njihovim značenjem i sadržajem opravdavaju izbor ograde kao nositelja poruke, smještene unutar crkve, na samom pragu svetišta.