Dalmatinski beneventanski rukopisi i ideja “jadranske periferije”. Prijedlog za uspostavu novog istraživanja - Elba, Emanuela (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
Analiza ukupnoga korpusa beneventanskih rukopisa Dalmacije (2011.) omogućava raspoznavanje nekih specifičnih odlika koje karakteriziraju knjižnu produkciju te regije kroz vrijeme. Zaključak je da dalmatinske rukopise ne bi trebalo smatrati isključivo „provincijskim” proizvodima, jer bi to onda značilo da ne pokazuju elemente kvalitetne umjetničke produkcije karakteristične za razvijena središta. Oni su, naprotiv, rezultat složenog procesa preuzimanja, prilagodbe i prerade stanovitih modela koji nisu obilježili tek nekoliko desetljeća, već su trajali do 13. stoljeća. Nakana je člankom pomnije objasniti one parametre kojima bi se dao zaokružen pogled na knjižnu produkciju Dalmacije, ali uz drugačije interpretativne modele i nov historiografski pristup koji omogućuje uspostavljanje učinkovite „teorijske” osnove u paradigmi takozvane „periferijske umjetnosti” koju je razvio Ljubo Karaman 1963. godine.