...dalla parte di sotto dell’istessa Palla vi è l’Arma Frangipani...: Srebrna pala krčke katedrale - Ciković, Danijel (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
U radu se predstavlja dobro poznata, no dosad nedovoljno pažljivo analizirana srebrna pala krčke katedrale. Riječ je o srebrnoj i pozlaćenoj pali koju je 1477. godine izradio majstor Paulus Koler za glavni oltar katedrale, na kojemu se pala nalazila do početka 19. stoljeća. Pala je donacija, štoviše oporučna donacija kneza Ivana VII. (?, 1434. – Zákány, 1486.), ali je realizirana još za kneževa života te predstavlja jednu od rijetkih dokumentiranih donacija liturgijske opreme nekog od članova obitelji Frankapan sačuvanih do danas. Pala je izvedena u dva registra s nizom prikaza svetaca te je bila zaštićena oslikanom palom feriale, zasigurno po uzoru na one znatno poznatije u duždevoj kapeli i venecijanskoj katedrali. Posebna je pažnja posvećena do sada neobjavljenoj analizi ikonografskog programa koji je sagledan prvenstveno u kontekstu složenih obiteljskih odnosa, a pri čijem sastavljanju je vrlo vjerojatno ključnu ulogu odigrao tadašnji krčki biskup, franjevac Nikola III. (1457.-1484.).