Knjige religioznih žena: Ferrara u XV. stoljeću - Toniolo, Federica (ASPICE HUNC OPUS MIRUM: zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića, 2020)
U ovome radu predstavljaju se oslikani rukopisi nastali za najvažnije ženske samostane u Ferarri i na prostoru vojvodstva d’Este, ali i oni s njima povezani, ukazujući na tijesnu vezu dvorskih narudžbi i samostanskih zajednica u vrijeme vladavine Borsoa d’Este i Ercolea I. d’Este (1450-1505). Ključnu ulogu imao je u tom smislu samostan klarisa Corpus Domini u kojem je živjela redovnica i spisateljica Caterina Vigri, a koja je potom utemeljila Corpus Domini i u Bologni. Ostala važna središta bijahu tada još postojeća opatija Sant’Antonio u Polesineu i samostan dominikanskih trećoretkinja Sv. Katarine (nažalost porušen u 19. stoljeću), a koji je utemeljila savjetnica vojvode Ercolea, blažena Lucia Broccadelli iz Narnija. Iako od knjižne građe nije mnogo sačuvano, namjera je upozoriti na to u kojoj mjeri iluminacije i sami tekstovi ukazuju na naglašenu pobožnost promicanu u ovim središtima, kao i na povezanost odabranih prikaza s dvorom d’Este. Predstavljaju se oslikani rukopisi koji se čuvaju u Biblioteci Trivulziana u Milanu, Biblioteci Ariostea u Ferrari i Sveučilišnoj biblioteci Este u Modeni gdje se nalazi i brevijar Ercolea I. d’Este, čije se pojedine stranice, među kojima i ona s prikazom raja, čuvaju u Zagrebu. U Modeni je sačuvan neobjavljeni pravilnik redovnica pustinjakinja Sv. Augustina koji je također predstavljen u radu. Duhovnost franjevačkih opservantica samostana Corpus Domini zrcali se u inicijalima izrezanima iz nekih koralnih kodeksa pripisanih Cosmèu Turi te u Libro d’ore, koji se danas čuva u Los Angelesu (The Getty Museum), a pripadao je obitelji Gualenghi d’Este. Konačno, u rad su uključene i dvije slike na dasci s prikazima Caterine Vigri i Lucije Broccadelli iz Narnija.