Od studija knjižničarstva do studija informacijskih znanosti i pokreta iSchools - Aparac-Jelušić, Tatjana (Monografija u povodu 20 godina rada Odjela za informacijske znanosti u Zadru, 2025)
U ovom radu namjera nam je problematizirati izazove, pristupe, zablude i različita rješenja koja su obilježila obrazovanje knjižničara. Naglasak je na kritičkim opservacijama onih nastojanja koja su a) ili upućivala na zanemarivanje potreba za akademskim obrazovanjem knjižničara, pa i ukinućem takvih obrazovnih programa; ili b) nalazila da su novoizranjajuće discipline informacijska znanost (engl. Information Science) i knjižnična i informacijska znanost (engl. Library and Information Science), a poslije i uspostava pokreta informacijskih škola (engl. iSchools), panaceje koje će na optimalan način riješiti uočene probleme i nedosljednosti u znanstvenoj argumentaciji kognitivne institucionalizacije knjižničarstva, dokumentacije, arhivistike i srodnih disciplina, te „sveobjedinjavajuće“ informacijske znanosti. U ovom pregledu nastojala su se pozicionirati i hrvatska iskustva u odnosu na trendove u Europi i Americi.