Plautilla, sudbina jedne princeze (Archaeologia Adriatica, 2008)
Područja antičkog Ilirika, uz opće jedinstvene vrijednosti antičke kulture imaju, svako za se, i osobne povijesne, geografske i kulturne značajke. Među najzanimljivije spomenike koji se danas čuvaju u Arheološkom muzeju u Zagrebu su baza za kip carice Plautille s natpisom iz Siska, dvije glave iz Solina koje pretpostavljamo prikazuju tragičnu princezu i Karakalinu zaručnicu, kasniju caricu Fulviju Plautillu te nekoliko primjeraka novca na kojima je prikazana Plautilla. Natpis na bazi za kip princeze i carice Fulvije Plautille, jedan je od rijetkih sačuvanih koji je sadržavao njezino ime.Plautilli možemo najvjerojatnije pripisati dvije izvanredne glave iz Salone, vrhunske kvalitete koje zacijelo nadmašuju sve kreacije toga vremena iz čitavog Rimskog Carstva. Primjerci novca iz Arheološkog muzeja u Zagrebu pokazuju različite tipove frizura. Što se tiče Plautillinih frizura, valja istaknuti jedan kuriozum. Takav tip frizure javlja se u dijelu sjeveroistočne Hrvatske i na južnom rubu panonskog bazena, a predstavlja specifično djevojačko češljanje. Jesu li takve frizure u panonskoj nizini zaostatak rimskog kulturnog dobra, odbljesak kulture rimske vladajuće klase ili je to možda još starija tradicija, tradicija autohtonog življa koje Rimljani osvajanjem Panonije tu zatiču? To je pitanje na koje danas ne možemo odgovoriti, no pretpostavljamo da ta frizura pripada onim rimskim tekovinama, koje su Hrvati tu zatekli i prihvatili te predstavlja uvjerljiv primjerak za kontinuitet jedne kulturne pojave.