(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2008)
U razdoblju 2005.-2007. provedena su arheološka istraživanja u sjeveroistočnom uglu gradske jezgre Pule, u četvrti sv. Teodora uz vrata sv. Ivana od Nimfeja. Prirodno ležište slatke vode na podnožju gradskog brežuljka iskorišteno je kao izvor pitke vode i polazište gradskog vodovoda. Koncentracija arheoloških podataka o različitim kultovima povezanima s vodom, čistoćom i zdravljem na području od samo stotinjak četvornih metara, upućuje na sakralno značenje šire vodocrpne zone u antici. Natpis Iit X/1 5, iz treće četvrtine I. st. pr. Kr., svjedoči o postojanju Herkulova svetišta na tom području. U arheološkim istraživanjima 2005.- 2007. otkriveni su temelji sakralnog kompleksa, hrama s dvorištem i ogradnim trijemom, koji pripadaju istom razdoblju i mogli bi se dovesti u vezu sa spomenutim natpisom. Herkul je bio božanstvo iscjeliteljske naravi, povezano s izvorima i kupalištima. Drugo božanstvo zdravlja, Salus, spominje se na mozaiku u kultnoj niši gradske kuće iskopane 2005. u četvrti sv. Teodora. Trapezoidno dno niše pokriveno je mozaikom od bijelih i crnih kockica. Sadrži prikaz žrtvenika, školjke te natpis: SALVS / [P?…….C]R. Nosi tragove rđe nastale kapanjem sa željezne rešetke ili čavala. Stratigrafski odnosi na lokalitetu pokazuju da je mozaik izveden pri izgradnji kuće u trećoj četvrtini I. st. pr. Kr. Zadržao se neoštećen sve do V. st., kada je zazidan zajedno s drugim otvorima u istome zidu. Kuća je prislonjena i izgrađena paralelno s termalnom zgradom javnog karaktera. Ulomak mramorne ploče s natpisom: [—]cel[ius? —] / [sestertium quadringenta milia] / [—P?], pronađen u vodovodnom kanalu unutar termi, porušenom i zatrpanom u V. st., dovodi se u vezu s izgradnjom vodovodnog sistema u termama. Hram s pripadnim dvorištem, termalni kompleks i kuća sa svetištem u čast Salus predstavljaju jedinstvenu urbanističku cjelinu druge polovice I. st. pr. Kr., međusobno povezanu pomno planiranim dovodnim i odvodnim sustavom za opskrbljivanje vodom i evakuaciju viška vode, te kultovima čistoće i zdravlja.