(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2018)
U članku je obrađen dio arheološke građe prikupljene prilikom istraživanja antičke vile rustike u Caski na otoku Pagu, koje je 2005. i 2006. godine provela tvrtka Geoarheo d.o.o. iz Sesveta. Dvije podrumske prostorije kvadratnog tlocrta i doliji sekundarno upotrebljeni kao otpadne jame sadržavali su veliku količinu keramičkog posuđa, među kojim se posebno ističe italska terra sigillata uvožena s prostora sjeverne i srednje Italije u vrijeme cara Augusta. Među nalazima treba istaknuti ulomke dna tanjura i zdjelica na kojima su pronađeni keramičarski pečati pretežito sjevernoitalskih radionica, osobito značajni kod pokušaja rekonstrukcije trgovačkih puteva u antičkom razdoblju. Grafiti prisutni na nekoliko posuda vjerojatno predstavljaju prva slova imena grčkih robova ili oslobođenika koji su radili za velikog rimskog zemljoposjednika. Posjed u Caski po svemu je sudeći pripadao rimskoj senatorskoj obitelji Kalpurnijevaca (Calpurnii Pisones), čemu u prilog govore pronađeni epigrafski spomenici.