Primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u kulturnoj baštini kao razvojni resurs: primjer projekta Secesijska ruta Osijek-Subotica - Mičić, Marija (Oeconomica Jadertina, 2020)
U tekstu se polazi od različitih pristupa koji informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) percipiraju neizostavnim općeprihvaćenim trendom u poslovanju, a koji unose i dinamične promjene u suvremenu tržišno-kulturnu turističku kompeticiju. Radi zornijeg predočavanja koncepta kulturne baštine kao tržišnog proizvoda, raspravit će se ključni elementi kulturno-turističke industrije, kao i neposredni utjecaj tehnološke revolucije na implementaciju novih operativnih modusa unutar turističkog sektora prilagođenih novoj, brzoj i fleksibilnoj generaciji potrošača. Istaknut će se aspekti IKT-a u kulturnoj baštini kao razvojnog resursa sa specifičnim primjerom secesijske kulturne baštine kroz projekt S.O.S. Turistička ruta Secesija Osijek – Subotica. Projekt je sufinanciran iz Europskih fondova radi razvijanja i promicanja zajedničkoga kulturno-turističkog proizvoda temeljenog na secesiji. Prikazat će se važnost vizualnoga secesijskog identiteta kao dijela lokalnoga gospodarskog razvoja i pripadajuće primjene IKT-a u realizaciji projekta.
Keywords: kulturna baština; turizam; informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT); secesija